Friday, October 30, 2009

Mana satu pilihan hati??Salam mahabbah untuk semua..
Sudah 20 hari saya berada di bumi Malaysia ini..banyak perkara yang saya fikirkan..apa ‘buah tangan’ yang akan saya bawa ke sana bertemu sahabat2 nanti..hmm,dalam merancang dan melaksana..mudah-mudahan Allah memberi laluan yang terbaik..ameen~

Cuti yang singkat ini,saya cuba penuhi dengan sebaiknya..kitab kuliah tidak saya tinggalkan..menyusun jadual membaca kitab dan menghafaz Qur’an,tapi kadang2 terbabas juga..itulah namanya manusia,sentiasa lalai..
Hmm,saya lebih fokus memahami pembacaan kitab saya di sini..tanpa kesibukan yang teramat,saya boleh melaluinya..TAPI,adakah itu lebih baik berbanding saya belajar dalam masa yang sama saya sedikit sibuk memikirkan masalah ummah??

Belajar dalam kesibukan..itulah pilihan hati saya..kenapa??kerana kita akan menghargai setiap detik yang berlalu..kita lebih menjaga masa dan berdisiplin dalam semua perkara..

2 tahun memegang taklifan dalam pimpinan BKASM,banyak perkara yang saya belajar..aplikasi konsep tadhiyyah,kepentingan meletakkan aulawiyyat,time management..terlalu banyak,saya tidak dapat sebutkan satu per satu..itulah hakikatnya,kita hidup untuk orang lain..masa kita untuk orang lain..yakinlah dengan hati yang benar2 ikhlas,moga Allah mengganjari dengan selayaknya..

Tercuit hati,mengenangkan keluhan anak usrah saya yang merasakan Ramadhan yang lalu agak teruk baginya kerana masih belum mampu menyesuaikan diri dengan kesibukan markaz bahasa dan beberapa program lain.Terlalu kesal,hingga menitiskan air mata..Alhamdulillah,saya bersyukur kerana hati mereka masih lembut untuk terus ditarbiyyah..

Saya terdiam sejenak..menarik nafas dalam2 dan memulakan kata..
“Hmm,akak nak datangkan 2 contoh..mana satu yang adik2 rasa lebih baik??antara..
1) orang yang mengabdikan dirinya,beribadah tanpa gangguan dalam bulan Ramadhan.. ATAU
2) orang yang bersungguh2 memperbaiki dirinya untuk dekat dengan Allah pada bulan Ramadhan dalam masa yang lain,dia perlu memikirkan masalah ummah??..”

Saya timbulkan persoalan di hati mereka..kemudian,saya sambung lagi…
“Nilailah..yang penting sekarang,pengurusan masa..Allah bagi kita 24 jam sama seperti orang lain..tapi,kenapa orang lain boleh uruskan masa dengan lebih baik?..
Masih ada masa,belajar dan perbaiki ye..”

Sempat saya selitkan beberapa tips dan pengalaman mengurus masa sepanjang 3 tahun saya hidup di bumi kinanah sana..
Mula2 memang la terkial2,lama2 insya Allah akan biasa dengan rentak kehidupan sebagai mahasiswa dalam memperjuangkan agama Allah..
Moga semua terus thabat..jalan ke syurga itu PAHIT dan SUSAH!!

p/s : untuk anak2 usrah saya..Rahmah,Ainun,Farhah,Fiza,Syafiqah,Rafidah,dan Aiman..moga rabithah hati dan ukhuwwah kita terus kuat dalam melaksana agenda2 tarbiyyah..kalian yang bakal meneruskan perjuangan kami nanti..get ready!!

Untuk sahabat yang selalu dekat di hati,Zulaikha Ali..selamat hari lahir yang ke 22 pada 30 Oktober 2009..nilai ukhuwwah ini terlalu murni untuk dicalari..moga Allah memberi kekuatan dan kemudahan dalam setiap langkah yang di atur untuk mencapai cintaNYA..hadiah??he,mama dan abah dah bagi laptop kan..hehe~

No comments:

Post a Comment